Как да превърнете малкото пространство в уютен дом?

Модерните малки апартаменти са истинско предизвикателство, когато трябва да търсите ново обзавеждане. Ако сте собственик на такова жилище, трябва да помислите за оптимизиране на пространството, за да имате всичко необходимо в ежедневието си. Мебелите, които използвате, е важно да бъдат избрани внимателно и разположени по начин, който ще ви позволи да преминавате спокойно през помещенията. Има различни интериорни решения, свързани със зонирането на пространството. Как да направите правилния избор на мебели?

Как да изберете практично обзавеждане за малкия апартамент?

Преди да поръчате ново обзавеждане, е важно да прецените какво точно очаквате от него. Препоръчваме ви да се насочите към мултифункционални мебели, защото спестяват много от свободното пространство и са удобни. От онлайн магазин Mömax ще ви предложат няколко креативни идеи – как да направите жилището си уютно:

  • диванът е основен елемент – ако не разполагате с достатъчно свободно място се нуждаете от мебели, изработени с повече от една функция. Съвременните дивани са изработени с разтегателен механизъм и ракли под седалките. Така може да го използвате и като легло, и като място за подредба на багаж. Поставете дивана в близост до стената, за да се преминава спокойно през стаята;
  • за спалнята изберете легло с ракла и чекмеджета – ще осигурите много пространство за съхранение на дрехи, като така ще спестите място и ще може да поръчате по-малък и компактен гардероб;
  • използвайте декоративни вещи – това че не разполагате с голяма площ за обзавеждане, не означава, че не може да я декорирате. Изберете красиви картини за стените, рамки за снимки и различни дребни предмети, които да разположите в помещенията – статуетки, вази, красиви възглавнички с контрастни цветове и шарки и други. Единствено се съобразете с това те да подхождат на стила на останалите мебели в стаята. Чрез декорацията жилището ви ще бъде доста по-уютно и стилно;
  • заложете на завеси и килими – този вид текстилни изделия завършват интериора по един красив и елегантен начин. Насочете се към цветове и десени, които ви харесват и се вписват в обстановката. Ярките килими и завеси са много ефектни, ако цветовете на стените и мебелировката са в неутралната гама. Те ще се откроят и ще направят помещението по-стилно.

Днес дизайнерите ни изненадват с оригинални хрумвания и артикули с допълнителни екстри. Мебелите притежават различни механизми за разтягане, скрити места за съхранение, правещи ги многофункционални. Още едно оптимално решение, идващо от дизайнерите, е пейка тип ракла за коридора. По този начин ще има къде да седнете, но и да прибирате част от вещите си.

Какви цветове да преобладават в интериора?

Цветовата схема, която ще изберете, зависи от личния ви вкус. Дизайнерите препоръчват в малкия дом да преобладават светлите и неутрални тонове. Доста подходящи са кремавото, слонова кост, бяло, светлосиво и други. За да добавите акцент, може да използвате мебели или аксесоари в различен цвят от основния. Но не забравяйте да се придържате към основния тон, за да бъде интериорът уютен и красив.