Първи финансови измерения на кризата с коронавируса

Освен тежките мерки, които се налага да се вземат по цял свят с цел ограничаване разпространението на коронавируса, започнаха да се появяват и първите коментари на високо ниво за очакваните негативни резултати на финансовия пазар.

Още миналата седмица директорът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че още е рано да се предвиди какви ще са икономическите загуби от коронавируса, но със сигурност се очакват първите три месеца от настоящата година да са негативни, особено в азиатския регион. Ако положението продължи да бъде толкова напрегнато се очаква в глобален мащаб се очакват загуби в транспортния бранш, в туризма и в индустрията.

Достатъчно е да се отбележи, че китайската фондова борса отвори врати тази седмица с най-ниски резултати от 2007 г.  насам. Сред негативните ситуации на местно ниво а спирането на нови инвестиции в засегнатите региони и почти пълното блокиране на услугите в градска среда.

Моментният ефект е върху китайската икономика, но с разпространението на вируса и в страни с други големи икономики е трудно да се предвиди какви ще са загубите. Остава да се надяваме, че мерките взети от правителствата, ще доведат до бързо ограничение на вируса.