ФБР предупреждава за опасен Е-скиминг с кредитни карти

Свикнали сме да виждате в новинарския поток новини за измами с кредитни и дебитни карти, с онлайн източвания на сметки и какви ли още престъпления свързани с личните финанси на хората по света. Всъщност още в края на месец януари от ФБР съобщиха за увеличаване на скиминг престъпленията, но не чрез добре познатите устройства монтирани в банкоматите, а директно онлайн. Какво реално правят тези киберпрестъпници?

Скиминг устройствата, които цакаха ползвателите на банкоматите в цяла Европа станаха все по-незабележими и високотехнологични. За съжаление обаче престъпленията вече се случват и онлайн. Киберпрестъпниците могат да проникват в сървъри обслужващи онлайн магазини, които в последствие да компрометират и самите потребители не могат да направят разликата.

Предупреждението идва от ФБР и е за потребителите в Съединените щати, но със сигурност и потребителите в Европа трябва да се пазят от този нов престъпен приом. При пазаруване от чуждестранни електронни магазини, експертите препоръчват да се пазарува с кредитна карта вместо с дебитна, или да се търси издаване от банката или компанията на виртуална кредитна карта. Също така, не забравяйте да следите сметките си онлайн и внимавайте за необичайна активност.