Alibaba под атака на китайското правителство

Китайското правителство започва разследване на Alibaba  и Tmall , за да провери дали гигантът за електронна търговия злоупотребява с господстващото си положение.

Китайският наблюдател на конкуренцията се опасява, че Alibaba заема монополна позиция. Поради това правителството започва разследване!

Основателят Джак Ма ( собственик и на Aliexpress) , който открито критикува президента Дзинпин.  В резултат Китай блокира IPO, докато Ма миналата седмица не падна на колене и не предложи на правителството част от акциите. Твърди се обаче, че щедрата оферта не е приета, вместо това Китай сега атакува Alibaba и Ant чрез  антимонополни разпоредби.

Зад конфликта има и по-дълбоки причини: вярно е, че в Китай само трима основни играчи контролират пазара на технологии и търговия на дребно, като Alibaba и Tencent ( WeChat ) са на преден план, следван от алтернативната версия на Google Baidu . Всеки, който иска да постигне каквото и да било в търговията на дребно или онлайн в страната, е длъжен да се присъедини към един от тях.

Източник: https://aliexpress-bg.com