Митове и факти за хазартната зависимост

Новините в България за това колко пари се харчат от обикновените хора за билетчета и талончета са стряскащи. Трудно е да с обяви цяла нация за хазартно зависима, защото се очаква, че проблемът винаги е индивидуален. Тоест човек сам решава дали да пусне тото, да влезе в казино, да си купи билет за търкане, или да пусне добрия стар фиш.

Ето няколко мита и факти за хазартната зависимости:

Мит е, че хазартно зависимите са тези хора залагащи всеки ден. Реалността е друга, човек може да се увлича от хазарта периодично и ако това носи финансови проблеми за него и семейството му, това вече означава някаква степен на зависимост.

Хората си мислят, че не могат да развият хазартна зависимост ако не могат да си го позволят. Факт е обаче, че проблемите с хазарта не водят само до финансови проблеми; те развалят партньорства, водят до здравословни проблеми, правни казуси, загуба на работа и т.н.

Друг мит е, че проблеми с хазарта има само слабоволеви хора и такива с безотговорно поведение. Факт е обаче, че хора с различен социален статус, с различно ниво на интелигентност могат да развият хазартна зависимост.

Хазартно зависимите често изпадат в дълг и близките им хора си мислят, че ако им платят дълга и им се скарат, всичко това ще спре. Напротив, това може да влоши нещата. Тук трябва систематична помощ с индивидуален подход.