Невероятна чернобилска гъба, която „изяжда“ радиация

Учените откриха, че гъбите, отглеждащи се в Чернобил, всъщност могат да „ядат“ радиация. В очакваното проучване учените ще опишат резултатите, които ще се появят след отглеждането на гъби на борда на Международната космическа станция.

Как се справят тези гъби с радиация?

Поради факта, че имат безброй много тъмни пигменти меланин, които абсорбират радиация, и те могат да го преобразуват в енергия. Учените смятат, че този механизъм може да се използва за приготвяне на вещества, които блокират радиацията и я превръщат в енергия.

Чернобил е особено опасно място, където все още преобладава екстремно ниво на радиация, което заплашва всички, които попаднат там. Ето защо разработването на облекло, което напълно блокира радиацията, може да бъде решение на много проблеми.

локирането на радиация обаче не е единствената полза, която бихме получили, ако успеем да развием такива технологии. В света има много устройства, които използват радиацията безопасно, така че ако измислите начин да превърнете енергията в част от това излъчване, тези устройства ще станат самостоятелни.

Сега НАСА планира да достави тези гъби на борда на МКС, за да ги наблюдава в радиоактивната среда на космоса. Това проучване може да бъде много важно за бъдещите астронавти, тъй като сега космическата радиация е една от най-големите заплахи в космоса.