Хората ще работят шест часа на ден вместо осем. Поглед в близкото бъдеще!

През новото десетилетие пред света се изправят нови предизвикателства, за които дори не подозираме!

Примерите включват отслабването на паричната система, бумът на криптовалутата и безпилотните летателни апарат, пропастта в поколенията и нарастващото търсене на философи. Какво още ни очаква в близко бъдеще?

„Ако последното десетилетие ни е научило на каквото и да било, не е възможно да следваме тенденциите от предходни години, когато искаме да предвидим какво ни предстои бъдещето“, се казва в доклада „Светът през 2030 г.“, публикуван от Аналитичния център на Deutsche Bank (DB Research).

Стигайки до това заключение, многонационалният екип от анализатори реши да се откаже от използваните по-рано методологии за прогнозиране на бъдещето, като по този начин представи много „необичайни изводи“ за възможна повратна точка в бъдещето, които ще засегнат населението на света както в социалната политика, така и в икономическото развитие. Публикувани са общо 24 прогнози.

Някои от тях касаят по-специално финансовата и паричната сфера

Първата прогноза на анализаторите предполага това до края на новото десетилетие силите на сегашната световна парична система, основаваща се на доверителни пари, могат да бъдат значително отслабени.

Това са пари, които не са обезпечени със злато или сребро и тяхната стойност се определя, като се вземе предвид издаването на определена държава и способността на централната банка да осигури стойността на валутата и да я предпази от падане в случай на инфлация. Държавите по света обаче са натрупали огромни дългове, което може да доведе до сериозна загуба на доверие в съществуващата система.

Ето защо експертите на DB Research прогнозират, че до 2030 г. търсенето на алтернативни валути ще нарасне значително – както злато, така и криптовалути.

Що се отнася до криптовалутата, тук беше направена отделна прогноза

През това десетилетие криптовалутите ще се разпространяват масово.

С други думи, основните бариери, пред които в момента се сблъскват криптовалутите, са поставени от банковите регулатори по целия свят. Това обаче може да се промени и двете най-населени държави в света – Китай и Индия – ще играят решаваща роля в тези промени.

Третото десетилетие на 21 век ще бъде важно за технологичния сектор. Анализаторите на DB Research прогнозират, че индустрията на електрически автомобили ще расте много бързо през следващите десет години, но засега няма надежда за автономни системи за управление. През това десетилетие търсенето на електрически автомобили ще се увеличи – до края на 2020 г. всеки пети продаден автомобил ще се захранва с електричество, а до 2040 г. ще бъде половината от общия брой.

Независимо от това, безпилотните технологии, въпреки сегашния „моден вик“, няма да могат да преодолеят безброй пречки пред успешната комерсиализация до 2030 г.

Експертите на Deutsche Bank признават, че до около 2030 г. една вековна мечта за летящи автомобили може да се сбъдне . До края на десетилетието само в Съединените щати всеки ден ще летят 6,5 милиона безпилотни летателни апарати.

Няколко прогнози говорят за различните ефекти, осигурени от “големите технологии на 2020-те, които ще бъдат приложени с помощта на изкуствен интелект”. Една от най-неочакваните прогнози се отнася до нарастващата интеграция на технологиите в обществото, което ще увеличи търсенето на специалисти в областта на философията и лингвистиката .