Всичко за ипотечните кредити

Ипотечен кредит – коя банка?

БНБ и банковата система стават все по-свързани със сектора на недвижимите имоти. През последните години се наблюдава увеличение на ипотечните кредити. Тази тенденция при ипотечните кредити доведе до повишаване на цената на жилищата, но това не спира българите да купуват постоянно ипотеки с по-висок или по-нисък размер на авансовото плащане, в зависимост от валутата, в която имат достъп до ипотеката. Най-малкият аванс се изисква за жилищен кредит в лева.

 



Ипотеките в лева имат минимален аванс от 15-20% от стойността на жилището, установен от регламента на БНБ относно кредитирането на населението.

За по-добра и по-ефективна оценка на минималното самоучастие, необходимо при закупуване на жилище, може да използвате електронен калкулатор за ипотечен кредит.

 

Ипотечен калкулатор

Добре е, че преди да вземете важно решение, което до известна степен ще промени живота ви, да отделите нужното време, за да се информирате за всички подробности на проблема.

Това означава, че е препоръчително да натрупате цялата необходима информация, за да сте сигурни, че сте взели най-доброто решение. Кредитният калкулатор е най-добрият инструмент за това.

Нека да видим как работи и защо е толкова важно да получите достъп до ипотека.

Калкулаторът има няколко секции, в които трябва да въведете точни цифри, свързани с ипотечния кредит, до който искате да получите достъп. Например: стойността на pec свойството, което ще ипотекирате

  • Размерът на аванса
  • Общата сума, която искате да заемете
  • Продължителност на кредитния период

Следвайки тези прости стъпки, ще разберете всичко необходимо, за да сте сигурни, че сте взели правилното решение относно ипотечния кредит.