МВФ и Световната банка твърдят, че са готови да посрещнат икономическите предизвикателства на коронавируса

Вашингтон (Ройтерс) – Международният валутен фонд и Световната банка в понеделник заявиха, че са готови да помогнат на страните членки да се справят с човешките и икономическите предизвикателства на бързо разпространяващата се коронавирусна епидемия, включително чрез спешно финансиране.

В съвместно изявление двете институции заявиха, че са съсредоточени особено върху бедните страни, където здравните системи са най-слаби, и призоваха страните членки да засилят своите системи за наблюдение и отговор на здравето, за да съдържат вируса. „Международното сътрудничество е от съществено значение за справяне със здравето и икономическото въздействие на вируса COVID-19“, се казва в изявлението, като се говори за съкращението на вируса. В него се казва, че и МВФ, и Световната банка са напълно ангажирани да подкрепят тези усилия.

Очаква се министрите на финансите от седемте най-големи икономики в света (G7) във вторник да проведат конферентен разговор, за да обсъдят мерки за справяне с икономическото въздействие на коронавирусната епидемия, съобщиха четирима източници пред Reuters.

 

МВФ може също да увеличи съществуващите програми за отпускане на заеми, за да отговори на спешните нужди, свързани с огнището. Например, тя предостави допълнителни средства на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне през 2014 г. за борба с епидемията от ебола.