Полезни съвети при търсене на работа

Вследствие на коронавирусната пандемия и последвалата икономическа криза много хора по света загубиха работата си и са останали без поминък. Ето защо въпросът с търсене на работа в момента е малко по-сложен. Въпреки това обаче, на пазара на труда все още има достатъчно свободни работни места. За да намерите най-подходящата, трябва да сте гъвкави, да преразгледате кариерните си амбиции и да се подготвите добре за интервюто за работа. Ще ви помогнем с няколко препоръки.

Започнете с автобиографията си

Резюмето на търсещия работа е първото нещо, с което ще бъдете забелязани. Ето защо то трябва да бъде написано компетентно, сбито и точно.

Автобиографията е вашата визитна картичка, от която бъдещият ви работодател трябва да успее да научи всичко за вашия предишен професионален опит, конкретни постижения, умения и черти на характера ви.

 

Още в първите минути потенциалният ви шеф ще иска да знае как сте се разделили със предишната компания. Това е един от ключовите моменти, който ще определи дали ще ви поканят на интервю или пък няма.

Ето защо, опитайте се да напишете в автобиографията си, например, че не просто сте „работили с клиенти“, но че  сте „привлекли много клиенти“ и сте „увеличите трафика на сайта с толкова и толкова процента“.

Обърнете специално внимание на мотивационното писмо

Мотивационните писма са друг важен аспект при търсене на работа. Без тях никога не можете да се надявате, че автобиографията ви ще бъде разгледана и ще бъдете поканени на интервю.

В мотивационното си писмо трябва да обясните две основни неща на ръководството: защо искате да работите за тях във фирмата и защо трябва да бъдете наети.

Най-болезнената точка на почти всеки бизнес е кризата. Следователно, можете спокойно да я използвате като претекст, тоест да заявите, че ще успеете да се справите с всичко. Подчертайте, че ще помогнете на компанията да се адаптира към кризисните условия, да увеличи продажбите, да привлече нови клиенти и т.н.

Източник: https://obiavi-za-rabota.com/