Валидност на автомобилната застраховка в ЕС

Тази статия ще опише въпроса за това до колко е валидна задължителната застраховка и тази, която е по ваш избор.

При регистрация на лека кола в държава-членка на Европейския съюз, следва за нея да подпишете застраховка „Гражданска отговорност”. Тя е задължителна и валидността й се признава в цялата Евро зона. Тази полица ви гарантира покритие в случай, че докато шофирате се случи нещастен инцидент и допринесете за материални или телесни щети на човек, различен от водата на автомобила. Полицата, обаче, не осигурява покритие на други разходи, например, по ремонта на вашата кола.

На пазара на застрахователни продукти се предлага популярната застраховка „Каско”, която е допълнителна и не е задължителна. Тя разширява обхвата на рисковете, като покрива телесни повреди на управляващия МПС-то, повреждане на самото МПС,  грабеж на цялата лека кола или скъпи предмети, намиращи се в него, вандалски прояви и др. В случай, че е необходимо, застрахователят оказва юридическа помощ, като се явява надежден партньор на застрахования по всяко време.

Няма общ регламент, който да касае всички страни на ЕС във връзка с такива допълнителни видове застраховки, които не са задължителни. Осведомете се какви са общите условия на застрахователното ви дружество, когато планирате да заминавате за друга страна, шофирайки.

Различните компании може да предвиждат различни политики спрямо отделните държави

Примерно, застрахователният ви договор може да е има лимит откъм време и да бъде валиден само за един месец извън пределите на България. Друг вариант е да има ограничение за дистанция, т.е. да важи само на 150 км от границите на страната. Друга опция е да не ви защитава от давени рискове, като например грабеж, в някои държави.

По начало имате право да сключите застраховка на вашето превозно средство и в държава – членка на Европейския съюз, различна от държавата, в която по принцип пребивавате. Не бива да се забравя, че първо следва да се информирате дали избрания от вас застраховател предоставя международни продукти.

 


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

  • новите застраховки
  • гражданска отговорност в чужбина
  • застраховка при пътуване в Гърция
  • изгубена зелена карта
  • гражданска отговорност за Турция
  • изчисляване на застраховка гражданска отговорност
  • трябва ли зелена карта за Румъния