Вечните врагове Левски и ЦСКА продължават да радват феновете с играта си

Враждата и надпреварата на спортния терен между двата водещи футболни клуба у нас Левски и ЦСКА са пословични и надали някога ще утихнат. Всички помним онази черна дата 19 юни 1985 година, когато стана масов бой между футболистите, клубовете бяха прекръстени насилствено на Витоша и Средец, а срещата беше окървавена и завърши с победа на червените с 2 на 1.

През годините сме ставали свидетели на наистина кървави дербита между двата гранда и не винаги резултата можеше да се предвиди. Така стояха нещата и с Прогнозата на Сезам за вечното дерби през септември миналата година, което е просто част от голяма футболна сага.

Подобни са нещата и сред феновете, които от десетилетия се делят на сини и червени и често стигат до сблъсъци. Ако минете край Герена с червено шалче, има голяма вероятност да ядете бой. Такива е и положението за хората със сини шалчета около Армията.

Историята на оспорваните двубои между двата отбора датират от края на 40-те години, когато ЦСКА става шампион веднага след основаването си, побеждавайки вечния съперник с 3:1. От онзи момент насам армейците печелят цели 31 титли и 21 купи, докато сините имат само 26 титли и 25 купи.

Най-много зрители е привлякъл през годините мачът между Левски и ЦСКА от 11 март 1967 г. При последния съдийски сигнал резултатът е 1:1, а зрителите по трибуните – цели 70 000. С най-рехава публика може „да се похвали“ вечното дерби, провело се на 26 май 2002 г. – едва 8 000 фена, а мачът завършва 1:0 в полза на ЦСКА.

Най-фрапиращият резултат от срещите между сини и червени дойде на 23 септември 1994 г., когато Левски разгроми съперника си със 7:1.

Статистиката сочи, че головата разлика Левски-ЦСКА е 289:281.

В общи линии в тези двубои Левски леко доминира над ЦСКА. Отборите са изиграли до днес 203 мача, в които левскарите имат 83 победи, докато цесекарите само 65, а 55 мача завършват народно.

Първият регистриран мач между отборите е на 5 май 1948 г. – едва един ден след като е създаден първообраза на ЦСКА. На срещата има 12 000 зрители, победител е Левски с 1:0, а първият гол във вечното съперничество и на Борислав Цветков – Жук. Тогава е и първата победа за Левски.

Първата победа на ЦСКА е с 3:1 на 9 септември 1948 г, когато отборът става шампион на страната за пръв път., печелейки титлата с общо 4:3 от два мача.

През сезон 1948/49 и сезон 1950 двата отбора имат 3 мача помежду си за финала на Купата на Съветската армия, а не обичайния един мач. Отборите се срещат още 4 пъти на терена в онези ранни години на съперничество. На 2 май 1964 г. в приятелски „Мач на дружбата“ ЦСКА бие Левски с цели 6:2 гола. Имат и по един мач на финала за Купата на БОК (сезон 1979/80), една на финала за Купата 1300 години България (сезон 1980/81) и една на финала от небезизвестния турнир.

В края на ноември 1950 г. Се организира приятелския футболен турнир между софийските футболни клубове. Финалът на 24 декември 1950 г. Очаквано е между Левски и ЦСКА, а сините печелят оспорвания двубой с 1:0.

Това далеч не са единствените двубои между армейците и сините през последните години. Всяка тяхна среща на зеления терен е много оспорвана и силно емоционална, а феновете до последния съдийски сигнал не са сигурни кой отбор ще победи този път. Враждата между двата клуба е толкова силна, че често сме ставали свидетели на баталии на терена, на разменени остри медии в съблекални и медии и на масови сбивания между агитките им на стадиона и извън него.

Все пак никой не спори, че мачовете между Левски и ЦСКА винаги са били един истински спортен празник, който разпалва неимоверно страстите на фенове и футболисти и води до страхотни възможности за поставяне на залози на тях.

Разбира се и днес имаме възможност да следим вечното дерби и да поставяме залози на него. В този смисъл може да се възползваме от предложенията на букмейкърите, още повече че има редица атрактивни предложения, а Сезам завладява пазара със серия бонуси. Без значение дали сте левскар или цесекар, това е страхотна възможност за всеки, която не бива да се пропуска в никакъв случай.