Имат ли шанс младите ни олимпийски надежди в Пекин

Делегацията ни вече е в Олимпийското селище на Пекин 2022, а сред нашите 16 спортисти в нея, освен опитните атлети има и няколко млади надежди. След като бетано представи българите в Пекин, вече можем да видим кои са те. Шестимата дебютанти на Олимпиада са фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и биатлонистите Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. Ще могат ли обаче нашите момчета и момичета да преборят силната конкуренция?

На Олимпийските игри в Пекин, които ще се проведат между 4 и 20 февруари, ще можем да наблюдаваме как най-добрите спортисти на планетата се състезават в 15 спорта. Някои имат младостта на своя страна и ще дебютират на Игрите. Кои са те?

Алис Робинсън, Нова Зеландия

Въпреки че едва навърши 20 години, тя вече спечели пет състезания на Световната купа по алпийски ски, което е доста впечатляващо в спорт, в който атлетите обикновено започват да виждат ползите от работата си, когато са на около 25 години, след като са натрупали опит в кръговете на Световната купа.

Лукас Браатен, Норвегия

21-годишният скиор Браатен вече показа, че е ранен талант, като спечели началото на Световната купа 2020/21 в Золден миналата година.

Елвира Оберг, Швеция

Сестрата на олимпийската шампионка по биатлон на 15 км. Хана Оберг беше 12-та в общото класиране на Световната купа през 2020/21 и спечели сребърен медал тази година в спринтовата дисциплина в Естерзунд през декември. Тя е една от най-бързите биатлонисти на веригата.

Себастиан Самуелсон, Швеция

24-годишният Самуелсон е действащият сребърен медалист по олимпийско преследване и спечели титлата само на 20 години, като същевременно взе златото в щафетната надпревара. Тази година шведът спечели първите два спринта от сезон 2021/22 у дома в Йостерсунд и със сигурност ще бъде силен претендент във всички състезания по биатлон в Пекин 2022.

Лора Нолти, Германия

Златен медалист от Младежки олимпийски игри Лилехамер 2016, Нолте стана европейски шампион за 2021 г. в надпреварата за две жени. Тя има и два бронзови медала от световни първенства в дисциплината две жени и монобоб, а днес е на 24.

Майкъл Фогт, Швейцария

24-годишният швейцарски пилот стана световен шампион за юноши през януари 2021 г. в бобслей на четирима. Той взе три победи през сезон 2020/21 на Световната купа в надпреварата на двама.

Фрида Карлсон, Швеция

В отсъствието на нейната сънародничка Лин Сван, която се грижи за контузия на рамото, 22-годишната Карлсон може да е младата шведка, която ще гледа в ски бягането. Тя спечели шест медала на две световни първенства: един златен (в отборната щафета), три сребърни (в класическия и свободен стил на 10 км. и в скиатлона) и два бронзови (в дисциплината на 30 км.).

Уго Лапалус, Франция

Французинът е световен шампион до 23 години за 2021 г. – след като спечели бронза през 2020 г. – и помогна на Франция да спечели бронза на световното първенство за възрастни през 2021 г. в отборната щафета.

Боби Лами, Великобритания

Втори след пропускане на Брус Муат в отбора на Великобритания по кърлинг, 24-годишният Лами се класира на пето място по процент на удари за втори позиции на световното първенство през 2021 г.

Кагияма Юма, Япония

18-годишният фигурист Кагияма на Младежката олимпиада Лозана 2020  стана шампион и направи стремителен възход, за да заеме мястото си сред най-добрите мъже в света по-малко от две години по-късно. Той спечели сребърния медал на световното първенство през 2021 г. и беше единственият човек, който спечели и двете си състезания от Гран при през сезон 2021/22.

Петра Ниеминен, Финландия

Ниеминен вече беше част от отбора на Финландия, който спечели бронзов медал в ПьонгЧанг 2018. Продуктивният 18-годишен нападател е и сребърен медалист от световното по хокей на лед от 2019 г. Той също спечели два бронзови медала с отбора през 2017 и 2021 г.

Мати Бениърс, САЩ

Американският нападател е на 19 години и беше избран в първи кръг и втори като цяло в драфта на НХЛ 2021 от Сиатъл Кракен. След това спечели злато с отбора на САЩ на Световното първенство за юноши на IIHF 2021, отбелязвайки един гол в седем мача. Той също така спечели бронз със старшия отбор на САЩ на Световното първенство на IIHF за мъже през 2021 г.

За да проследите как ще се представят младите надежди на Олимпиадата, включително и българските олимпийски дебютанти, следете игрите и през betano app, където и когато и да се намирате.