Какво да правя ако загубя ключовете на колата си?

Ако сте шофьор и сте изгубили ключовете на колата си, не се разстройвайте. Това е неприятна ситуация, но не и безнадеждна. И в тази статия ще ви кажем какво да правите, ако ключовете на колата не са намерени на обичайното място.

Как да влезете в заключена кола?

Вратите на повечето автомобили могат да се отварят отвътре с помощта на класически механизъм за дръжка. Можете да я закачите:

  • Ако прозорецът е отворен, направете кука от тел, поставете я в слота и опитайте да закачите тази ключалка;
  • Ако прозорецът е затворен, направете ласо с въже или канап. С помощта на пластмасова карта я пъхнете в процепа между тялото и вратата. Завържете ласото около дръжката и се опитайте да го издърпате нагоре. Можете ясно да видите как това се случва в това видео.
  • Няма ли под ръка тел или въже, или колата има по-модерен заключващ механизъм? След това трябва да се обадите на ключар за отваряне на брави. Той ще пристигне на мястото в рамките на 15-30 минути и ще ви помогне да се качите в колата.

  Ключарите са експерти, които отварят ключалките за автомобили без повреди. Изключват и алармата, за да не ви пречи повече. И ако батерията на автомобила се изтощи, всичко е наред, ключарят ще има зарядно устройство.

След това си струва да замените цялата заключваща система. Това ще увеличи безопасността на колата – ако някой намери изгубения ключ, няма да може да се качи в колата.

Какво да правим след това, когато колата е отворена?

Ако шофьорът е загубил ключовете на колата и няма дубликат, така или иначе не трябва да се разстройва. Ключарите  ще помогнат и в тази ситуация. Струва си да се отбележи, че дубликат на ключ се прави само ако водачът може да потвърди собствеността си върху колата.

Например, ще демонстрира свидетелство за регистрация на автомобил или друг подходящ документ, който ще включва неговото фамилно име, собствено име и номер на автомобила. Ако се използва механизъм за заключване на острието, направата на дубликат ще отнеме около половин час. Ключовете с имобилайзер ще отнемат малко повече време, но все пак не е нужно да си почивате един ден от работа или да оставяте колата си за дълго време.

Източник: https://kluchar24.com/ключар-пловдив