Какво представляват стъклоповдигащите механизми?

Знаем, че обожавате да се возите в колата си. Ако не сте от тези, които обожават да шофират, то тогава сте от тези, които обичат да се возят. Често това се случва с отворени прозорци, а вие се наслаждавате на лекия летен ветрец, който усещате, благодарение на движението на автомобила ви. Какво се случва обаче, ако след това не можете да затворите прозореца? Причината за това най-често е повреда на онази малка система, която се грижи за отваряне и затваряне на прозореца, наречена стъклоповдигач.

Какъв тип стъклоповдигач има в колите?

Има два типа стъклоповдигачи – стандартен и ножичен. Ножичния се използва най-често при новите коли. В някои коли той идва в комплект с мотор, а в други двете части могат да дойдат отделно. Стъклоповдигачът е монтиран от вътрешната стана на панела на вратата, не е видим за нас и затова често подценяваме работата му и забравяме, че дори и той може да се повреди. Тривиално или не, това ще се случи точно тогава, когато дори не сме си помислили, че такава възможност съществува. И колкото и да е малка и незначителна част на пръв поглед, когато се повреди, щетите могат да бъдат големи – дори кражба на колата ви.

За кои коли се използват различните стъклоповдигачи?

Стандартните, или още наричани ръчни, стъклоповдигачи се използват предимно при по-старите коли, в които на вратата на автомобила има ръчка, които ние сами управляваме със силата на ръката си, за да отворим или затворим прозореца на дадена странична врата. Той се характеризира с жила, ролки, макари и плъзгачи. Всяка от тези части сама по себе си може да се повреди, но това може да се случи и с някои от тях наведнъж.

Ножичните, или наричани и автоматични стъклоповдигачи се използват при новите коли, при които прозорците се отварят с един бутон. При тях най-често може да се повреди стъклоповдигачът или механизмът на вратата на водача, тъй като от там може да се управлява не само прозореца на тази врата, но и на всички останали врати на автомобила, без значение дали той е с две или повече врати. Той се характеризира с плъзгачи, рамена и зъбен гребен. Тук механизма за задвижване в повечето случаи е кабел или зъбна рейка.

Какви са причините за повреда?

Има много различни причини, поради които може да се повреди един стъклоповдигач, но главните причини са студено време, поради което стъклата могат да замръзнат, или износване на самите части на стъклоповдигача, особено ако не са ремонтирани скоро или от хора, които не разбират от този тип части. За това ви препоръчваме да прегледате вашия стъклоповдигащ механизъм в специализиран сервиз.