Как се определя типът кожа за лазерна епилация

Индивидуалният фототип на кожата е основен фактор, ръководещ избора на лазерен апарат за епилация. Типът кожа определя в най-голяма степен доколко ефективна ще бъде самата процедура.
За да се използват максимално възможностите на лазерната епилация, е разработена световно известната скала на Фицпатрик, за определяне на собствения фототип. Тази скала разделя най-големия орган в човешкото тяло – кожата, на 6 категории. Основните параметри при определянето им са: цветът на очите, цветът на кожата, цветът на космите и реакция на кожата при излагане на слънчево въздействие.

Тип І

Към този тип се отнасят хората с много светли коси – руси или червенокоси, синеоки и с лунички. Такава кожа обикновено изгаря на слънцето и не хваща тен. Този тип не е сред най-подходящите за лазерна епилация, тъй като косъмът при тези хора е лишен от меланина, който играе ролята на проводник на светлината до корена на косъма. Силно русите и белите косми не се третират добре с тази процедура.

Тип ІІ

Ако отличителните ви черти са бялата или светлата кожа, русата или червената коса, а очите ви са със син, зелен или пъстър лешников цвят, това е вашият тип кожа. Притежателите на такава кожа получават лек слънчев загар, но преди това най-често кожата им почервенява или изгаря. Дали ще бъде ефективна лазерната епилация при тях, зависи от пигмента на косъма им.

Тип ІІІ

Това е фототипът на хората със светла кожа. Косата им може да бъде с различен цвят – кестеняв, тъмно рус или дори черен. Очите също могат да бъдат светли или тъмни. Носителите на тези биологични особености много лесно придобиват тен и рядко изгарят на слънцето. Космите по тялото им обикновено са тъмни и са перфектните потребители на лазерната епилация.

Тип ІV

Хората, които се радват на матовата си кожа и тъмните коси и очи, принадлежат към този фототип. Те не изгарят на слънцето и бързо се сдобиват с приятен и равномерен тен. Космите им са тъмни и това предполага, че лазерната епилация ще бъде успешна при тях.

Тип V

Мургавите хора – тъмнокоси, тъмнооки и с тъмнокафява кожа са представители на този тип. Те не изгарят на слънцето, получават лесно тен и са добри кандидати и за лазерна епилация. При тях е нужно внимателно да се изберат параметрите на процедурата с оглед тъмния тен на кожата им.

Тип VІ

Това е типът на тъмнокожите. Те са хората с черна кожа, които са и чернокоси и чернооки. Те не изгарят от слънцето. Кожата им е наситена с меланин и той ще погълне голямо количество светлинна енергия. Тази характеристика не ги прави все пак напълно неподходящи за лазерна епилация. За тях съществува алтернативата на диодната лазерна епилация PrimeLase, която е фокусирана само върху косъма и не засяга околната тъкан.

Привилегировани от природата са хората с по-светла кожа и по-тъмен косъм, тъй като при тях лазерната епилация е най-ефективна. Всеки тип обаче може да постигне добри резултати, ако се използва подходящият лазер и дължина на вълната и процедурата се извърши от квалифициран специалист.

Източник: satorilaser.bg