Канабидол – ползи и странични ефекти

Според Наказателния кодекс и Наредбата за контрол на наркотичните вещества употребата на канабис у нас е забранена. Разпространението на растението с цел пушене също е легално уредено като престъпление от българските закони. Всички ние обаче знаем, че канабисът притежава определен набор от медицински приложения и незаменими ползи за човешкото здраве.

Канабидиолът може ли да ми създаде проблеми със закона?

Ако решим да правим профилактика на дадено заболяване с коноп, значи ли това, че ще си имаме проблеми със закона? Ако използвате чист коноп под формата на пушене – да! Но ако си закупите конопено масло – не. Каква е разликата?Разликата се крие в състава на двете. Конопът като цяло разполага с определено съдържание, в рамките на което попада и така нареченият канабидиол. Именно канабидиолът, между другото, е активният елемент, използван за медицински цели. От друга страна, ефектът на напушване, а и причина да си имате работа с органите на реда, са свързани с друго вещество в канабиса. Става въпрос за THC. Това съединение попада в минимални „дози“ при извличане на конопено масло за терапевтични цели от конопа. За да си нямате работа със закона, а само да черпите от ползите на растението в здравословен аспект, е нужно да използвате качествен продукт с канабидиол, в който THC е с концентрация по-ниска от 4%.

Има ли канабидиолът някакви странични ефекти?

Да предположим, че сте се сдобили с такъв тип медицинско изделие или хранителна добавка. Означава ли това, със сигурност, че няма да получите ефекта на напушваме или други странични ефекти? И да, и не. Със сигурност, ефектът на напушване с канабидиол, създаден с терапевтични цели и с THC по-ниско от 4%, няма да изпитате. Но страничните ефекти продължават да са риск за вас. Като всяко друго вещество, и канабидиолът може да предизвика индивидуална непоносимост в човешкото тяло. Истината обаче е, че това са много редки случаи. По-често странични ефекти се получават при неправилно дозиране на конопеното масло. Но и те са значително рядко срещани. Изразяват се в гадене и болки в корема, замаяност и усещане за отпадналост в тялото.

За какво най-често се прилага канабидиолът?

Маслото от коноп има редица медицински сфери на приложение. Интересно е да споменем по-голяма част от тях и най-вече онези ползи за здравето, които са изведени по научен път и на принципите на експерименталното и в последствие одобрено лечение:

Подробна информация за ползите от канабидол може да видите тук: https://pharmpedia.eu/kanabidol-polzi-stranichni-efekti-deistvie/

  • За всякакъв тип възпаления. Канабидиолът действа блокиращо върху дейността и разрастването на провъзпалителните клетки в тялото. Това спомага за намаляване на симптомите при възпалителни процеси, както и тяхното стопиране.
  • При болки в ставите и хрущялите. Според научните данни конопеното олио спомага за овладяване на симптоматиката на повечето форми на артрит, включително и на голяма част от ревматоидните заболявания.
  • При ПМС и менопауза. Канабидиолът има хормонорегулиращо и укрепващо свойство за женската полова система. Той намалява горещите вълни, раздразнението и подуването при тежък предменструален синдром, както и при настъпване на климакс при жените. Освен това, има данни, че маслото от канабис може да овладее увеличаването на миома и кисти в яйчниците.
  • За редица дерматологични проблеми. Тук конопеното олио е истински първенец. И причината се крие в това, че това масло е подходящо за всякакъв тип кожа – суха, чувствителна, мазна и смесена. То не запушва порите и действа прочистващо срещу замърсяванията и невидимите токсини. Канабидиолът също така подобрява функциите на кожната бариера и хидратира епидермиса в дълбочина. Смята се, че растението има терапевтични свойства при акне, псориазис, екзема, атопичен дерматит и себорея.
  • За силен имунитет. Действайки на двата рецептора в човешката канабидоидна система – СВ1 и СВ2 – конопеното масло може да регулира вродения и придобития човешки имунитет. Неговата роля във възстановяването на съпротивителните сили и бързата реакция при среща с вируси и бактерии, е съществена. Смята се дори, че канабидиол е чудесно подкрепящо и поддържащо средство за хора с компрометирана имунна система, каквито са пациентите с тежки диагнози като СПИН и ХИВ.

Разбира се, това е много малка част от ползите на медицинския коноп. Тепърва науката е започнала проучвания в областта на CBD и неговото приложение с терапевтична цел. Друга е темата, че веществото все още не е всепризнато от медицината в различните краища по света.

За финал ще поясним, че тази статия е създадена за информация и забавление. Материалът не цели да лекува или диагностицира. Говорете със специалист предварително, в ако решите да използвате канабидиол за лечение или контролиране на каквото и да е заболяване.

IИзточник: PharmPedia