Лечебната сила на музиката

Не е тайна, че музиката и различните музикални инструменти оказват сериозно влияние върху мозъчната дейност на човека – независимо дали как хората умеят да запомнят мелодии и текстове. Но нека да видим как различните видове мелодии и ритми могат да предизвикат у нас различни емоционални реакции. Известно е, че околният шум, възпроизведен при умерена сила на звука, може да насърчи креативността. Като имаме предвид този факт, не е чудно, че слушането на музика може да помогне при лечение на някои мозъчни увреждания.

Новините са още по-добри за музикантите, особено за тези, които са се научили да свирят на музикални инструменти още в ранна възраст. Според някои проучвания обучението по музика може да насърчи развитието на по-добра речева култура и по-доброто справяне при невербалното общуване.

Учените мислят, че музиката може да предизвика два вида емоционални реакции – така наречените възприемана емоция и усетена емоция и твърдят, че тъжната музика не може да бъде считана за стандартно негативно емоционално преживяване.

След провеждане на проучване, резултатите категорично доказали, че макар и тъжната музика да се възприема трагична, то реалните преживявания на участниците, слушащи такава музика, са били съвсем различни – тези звуци са ги накарали да се почувстват по-вглъбени и по-романтични.
Лечебната сила на музиката е известна от древността

Музиката отдавна се използва в лечебните ритуали по целия свят, а науката предполага, че има основателна причина за това. Платон дори предложил да се използва музика за лечение на тревожността, а Аристотел категоризирал музиката като терапевтично средство за лечение на хора с променливи емоции.

Една много интересна теория дори извежда теза, в която се говори за така нареченият „ефект на Моцарт“. Проведено е и проучване, което се основава на тази теория. То е установило, че слушането на Piano Sonata in D Major /Соната за пиано в ре мажор/ на композитора е в състояние да намали припадъците при болни от епилепсия и дори може да помогне на пациентите, изпаднели в кома, да излязат по-бързо от нея.