Следете харчовете си – помага!

Актуални проучвания показват, че  голяма част от хората нямат идея колко пари харчат на месечна база. Дори да имат стабилен финансов бюджет, ако те не следят колко харчат за щяло и нещяло, това изиграва лоша шега в бъдещ план. Експертите посочват примера, че да харчиш пари безразборно е като да ядеш всеки ден торта просто защото искаш. Моментът е много сладък, но скоро започват здравословните тежести.

 


КАНДИДАТСТВАЙ ЗА КРЕДИТ ТУК >>


Днес има много изкушения, особено с достъпното онлайн пазаруване. Затова вместо да купувате всичко, което в даден момент ви се струва много необходимо, можете рязко да обърнете посоката. Започнете да проследявате разходите си, водете списък за какво харчите парите си. Това проследяване поставя фокуса върху важните неща, от които наистина се нуждаете.

Следенето на сметките не се прави в края на месеца, или преди заплата. Защото тогава ще е късно да промените посоката към практичното пазаруване и харчене. Първият месец е най-труден, защото трябва да поставите рамката, в която харчите парите си. Може да ви се стори досадно да записва всичко, но пък можете да се възползвате от онлайн приложения, които да улеснят процесите.

Редом с описването на харчовете, направете си самоанализ. Доволни ли сте от начина, по който харчите парите си; някоя поръчка направи ли ви по-щастливи или струваше ли си цялото това спестяване, време и енергия, които отделихте за тази поръчка? В края на краищата, следете харчовете си – помага!