Смяна на спирачни дискове – неизбежно и задължително за сигурността на пътя

Нашата сигурност зависи от безброй  много фактори и ние нямаме контрол върху всеки едни от тях. Обаче можем да се погрижим адекватно за спирачната система на автомобила и да си осигурим достатъчно спокойствие, за да се чувстваме уверени зад волана.

Когато всичко е във вашите ръце (или крака)

Кракът е основният помощник, който е отговорен за натискане педала на спирачката. Ако обаче не сте сменили навреме компонентите на спирачната система, действието няма да е ползотворно. Бъдете особено внимателни за всяка една част. В това число и за автомобилните спирачни дискове. Упоритото пренебрегване на стържещия звук при спиране и изцеждане на последните капки живот от  накладките се явява основна предпоставка за наложителна смяна и на спирачните дискове. Последните работят в неразривна комбинация с накладките и всички останали компоненти на спирачната система. Именно тяхната изправност гарантира безопасното спиране на колата.

Видове спирачни дискове

Както и при останалите автомобилни части, дисковете варират според вида и производителя. Те могат да бъдат гладки, рязани, пробити или комбинация от няколко варианта. По–голямата част от автомобилите фабрично са снабдени с гладки дискове. При тях се наблюдава изключително добро захващане на накладките, което е гаранция за адекватно спиране. Те обаче на са достатъчно издръжливи на високите температури и променливите условия. Това води до бързото им износване. Последното неминуемо засяга накладките и останалите елементи на системата, но за сметка на това тяхната цена е сравнително ниска. Тук трябва сами да направите равносметка според честотата на подмяна.

Рязаните дискове са снабдени с множество прорези по своята повърхност. Това сравнително успешно отклонява влагата и високата температура. А както знаем това са основните предпоставки за бързо износване. Друг плюс е трудното им зацапване с кал и прах. Дори и да ви се  наложи да карате по черно, това няма да влоши значително спирачния ви път.

Пробитите дискове действат аналогично. Отворите по повърхността бързо отвеждат високата температура, която се образува при екстремното триене. Този факт определено повишава живота им и гарантира оптимално постигане на покой. По  същия начин и водата не успява да се задържи по дисковете, от което се подразбира по доброто сцепление на накладките дори при хлъзгава настилка.

Когато решите, че е дошъл моментът за смяна, отделете време да проверите препоръките на производителя на вашия автомобил. Макар и статистически накладките да се сменят по–често от дисковете, при възможност купувайте и подменяйте в комплект. Не се подлъгвайте от неспециализираните магазини, а се доверете на изпитани във времето професионалисти.

Разгледайте предложенията за спирачни дискове в T-Auto и не пропускайте да се оборудвате с изгодни и качествени консумативи.