Удобството е точно зад ъгъла: иновативни технологии, които ще променят живота ни

Съвременните технологии растат и се развиват с бързи стъпки – ако доскоро светът беше изненадан от прахосмукачка с роботи, то скоро този изтребител с изкуствен интелект ще бъде допълнен от други технологични решения. Американското списание Family Handyman обобщи седем феноменални технологии, които ще контролират живота ни след няколко десетилетия.

Ако до този момент, като се прибрахме от работа, много от нас можеха само да си поеме дъх, осъзнавайки колко много трябва да се направи у дома, включително приготвянето на храна, то в бъдеще това вече няма да е проблем. Вече производителят на домашни уреди GE е разработил „умна“ печка, която е оборудвана със специални камери за наблюдение на процеса на готвене, възможност за свързване на печката към социалните мрежи и сайтовете за стрийминг на филми. Освен това активираният в Женева „помощник“ ще следи целия процес на готвене, а печката може да бъде свързана и с Google помощник. В бъдеще ще чуем само истории за изгоряла касерола или полупечена торта.

 

 

Миналата година технологичният гуру Илон Мъск представи ново решение за производство на зелена енергия – Tesla вече предлага да закупи слънчеви херпес зостер. Плочката представлява плочка, изработена от изгоряло стъкло, в която са вградени функциите на соларни панели. Невъзможно е да го различим с просто око от прости плочки и се смята, че скоро слънчевите плочки ще заменят прости слънчеви панели.

 

Мързеливите са почувствали истинско щастие, защото сега можете да си купите ленен робот от Panasonic, който сам изпира, изсушава, глади и сгъва дрехи и спално бельо, а също така го оставя на специален рафт. Всичко, което собственикът на устройството ще трябва да направи, е да хвърля мръсни неща в кутията на устройството, след това се активират сензорите, които определят цвета, материала и дори размера на дрехите. Роботът ще избере необходимото количество прах за пране, температура и водно налягане. След това роботът ще изсуши и погали дрехите, след което ще го сгъне спретнато с роботизираните си ръце.

Ще бъде възможно да се сбогувате с ключовете – в бъдеще вратите ще бъдат затворени и отворени, „виждайки“ своя господар. „Умният“ брава е оборудван с технология за разпознаване на лица и къщи, той ще може да го разпознае отдалеч, той автоматично ще затвори вратата веднага щом собствениците стъпят отвъд прага. Тези брави могат да се комбинират с домашни асистенти – Alexa, Google Nest или дори Apple Siri. Виртуални ключове могат да бъдат зададени на всеки от тях и да контролират достъпа до вратите с помощта на специално приложение.

 

Източник: Магазин за техника – vladives.bg