5 правила за закупуване на картини

1 Стил . Определете цялостния стил на вашия интериор. Класическият стил изисква класическо парче, традиционен сюжет и класическа рамка. Модерният интериор, най-често срещан в домовете може да се определи още като стил минимализъм, който включва още различни допълнителни тенденции. От това какъв точно е стила и интериора, зависи в какъв стил трябва да бъде картината.

2 Цвят . Решете цветовата схема за вашия интериор. Неутралният светъл цвят на стените в топли цветове от светло жълто до светло бежово и сиво почти напълно ще развърже ръцете ви. Картина от всякакъв цвят и стил може да бъде вписана с помощта на добре подбрана рамка в такъв интериор. Интериор с ярки цветни акценти, като светло зелено, лилаво или ярко червено, значително ще ограничи избора ви. Но винаги има възможност да окачите графична, черно-бяла творба в рамка, която да хармонира с останалия цвят.

3 Размер . Определете размера на пространството, отредено за картината. Картината не трябва да се „притиска“ в отреденото за нея място. Произведението на изкуството трябва да има свободно пространство от всички околни страни, равно на поне половината от неговия размер. Интериор, състоящ се от големи елементи, например голям диван или маса, също трябва да включва пропорционално голяма картина. Ако това противоречи на вашите вкусове, се допуска група от малки картини в същия стил.

4 Техника . Трудно е да си представим нещо по-несъвместимо от високотехнологичен апартамент и акварелен пейзаж на една от стените му. Меките цветове и размити контури на акварела ще изглеждат като извънземен елемент на фона на изчистени линии в интериора ви.

5 Собствен вкус . Художниците и продавачите на изкуство имат мнение, че ние не избираме картина, а картина избира нас. Тоест всеки от нас натрупва опит, впечатления и асоциации, които след това могат да се материализират за нас или по-точно да бъдат показани от художника в някоя творба, която харесваме. Често дори е трудно да се обясни какво точно ще ви хареса и защо, но чувството на симпатия възниква много упорито. Най-вероятно няма да ви пука как такава картина се “вписва” в интериора и с какви детайли се хармонизира. Това е вашият дом и вашите правила съответно! Важно е да бъде уютно и красиво за вас!

Източник: kartinata.bg