Заличаване на ЦКР

Заличаване на ЦКР – каква е процедурата?

Как да поправите грешка в кредитната си история?

Да предположим, че банка или кредитна компания не е изпратила информация до ЦКР, че вашият кредит е бил закрит или е отпуснала заем на ваше име, въпреки че  вие не сте искали такъв.

В такива и подобни ситуации трябва да пристъпите към заличаване на ЦКР. Напишете заявление до банката или фирмата и поискайте грешката да бъде коригирана. Кредиторите могат да получават такива заявки дистанционно – чрез своя уебсайт, мобилно приложение или имейл. Също така може да се свържете с тях по телефона или да посетите физически офис.

В рамките на 10 работни дни кредиторът е длъжен да провери и изпрати верните данни на ЦКР. Случва се банка или фирма да изпращат неточна информация или да се получи грешка. Уверете се, че след като сте помолили заемодателя да коригира данните ви, те са актуализирани.

Банката или фирмата ще направят проверка и ще потвърдят вашата коректност – ЦКР ще коригира грешката и ще ви информира за нея.

Но може да се случи така, че банката или фирмата да не се съгласят с вашите аргументи и да настояват за неплатен заем или просрочие. Тогава остава да се реши проблемът само по съдебен път.

Имам лоша кредитна история. Как да я подобря?

Не можете да премахнете нищо от кредитната си история, ако влошения ви рейтинг не е резултат от грешка. Все пак, ако искате да продължите да получавате заеми, тя може да бъде подобрена. Вземете няколко малки заеми и ги изплатете много внимателно. Вземете кредитна карта или купете домакински уреди на кредит. Може да изтеглите и безлихвени кредити за нови клиенти от няколко различни фирми.

Така след няколко години (а финансовите институции особено внимателно изучават кредитната ви активност през последните 2-3 години) ще създадете нова история на взаимоотношенията с кредиторите, която вече ще бъде добра. Не забравяйте да плащате сметките за жилищни и комунални услуги, както и осигуровките си също толкова внимателно и навреме. Най-вероятно след такива “процедури за подобряване” на финансовата ви история, отново ще се считате за надежден клиент.