Какъв е срокът на давност на информацията в кредитния регистър?

За да може да формирате цялостна идея, си представете следната картина. Заемите, отпускани от кредитни компании, достигат до 50% (ГПР), докато банковите кредити19 са с по-нисък ГПР, но пък те начисляват допълнителни такси и комисионни за своите услуги. Ролята на ГПР  е да доведе всички разходи по един заем до крайно салдо. По-конкретно ГПР включва таксите и комисионите, свързани със заема под формата на годишна лихва.

 


КАНДИДАТСТВАЙ ЗА КРЕДИТ ТУК >>


Определено банките се нуждаят от големи обеми, затова понякога са много заети за отпускане на микрокредити. Те отпускат по-значими суми, така че ако се нуждаете от пари на стойност 2000-3000 лв до 5000 лв. За суми от 5000 или 10000 лв и нагоре е по-добре да се обърнете към банка, защото кредитните компании отпускат по-лесно заеми в малък размери и за кратък период. Те не извършават проверки и имат право да отпускат средства без справки. Същевременно банките са длъжни да проверят вашата кредитна история, която се пази в ЦКР пет години и се заличава.

Щом разберете всичко, което ви осигурява достъп до заем от фирмите за бързи кредити или от банка, ще може да прецените към какъв кредитор да се ориентирате.

При онлайн бързите кредити сумите се превеждат по банковата ви сметка и за по-малко от 24 часа. Имате възможност да ги получите и от касите на Изи Пей или от гише на кредитната компания.

Поради сравнително малките суми, отпускани от небанковите дружества, продължителността на погасяването е кратка. С други думи, можете напълно да погасите заема дори на следващия ден.

За предпочитане е искането да бъде направено своевременно, за да може парите да бъдат върнати на заплата.

Максималният период и лимитът на средствата, които човек с лоша кредитна история може да има на разположение, за да върне парите, варира в зависимост от небанковата финансова компания, към която се обърне.