Как да изберем ипотечен кредит?

 

Много са хората у нас, които се нуждаят от допълнителни средства за закупуване или построяване на собствено жилище. Тук става въпрос за вземане на ипотечен кредит.

Какъв кредит да изберем?

Това е важно за нас. Трябва обстойно да проучим и добре да се информираме. Необходимо е да знаем, че кредитите могат да бъдат с фиксирана или плаваща лихва.

 


КАНДИДАТСТВАЙ ЗА КРЕДИТ ТУК >>


Ако желаем кредита ни да бъде с фиксирана лихва, то срокът в който трябва да го погасим е от една до пет години. В този случай вноските са еднакви за целия срок на договора. Неприятни изненади не се очакват, но не можем да се възползваме от понижението в лихвения процент, ако има такъв, точно поради фиксираната лихва.

Най-често в банките се предлагат кредити с плаваща лихва. Този вид лихва се променя всяка година, но понякога има периоди, в които тя е фиксирана. Плаващата лихва е по-ниска от кредита с фиксирана лихва. Има обаче недостатък, а именно че когато лихвата нарасне драстично ще ни бъде трудно да погасяваме заема. Кредит с плаваща лихва може да се вземе по два начина: без доказване на доход и с доказване на доход. По-бързо ще бъде ако вземем кредит без доказване на доход. Тогава обаче лихвата ще бъде по-висока, отколкото ако вземем кредит с доказване на доход.

Ако искаме да изберем най-доброто за нас е добре да използваме кредитния калкулатор, който се предлага в много от банките у нас. Той може да се намери в интернет, а ползването му е безплатно. Използвайки го ние можем да изберем най-правилния ипотечен кредит за нашето семейство.

Източник: http://creditportal24.com/bg/