Как да финансирате вашия малък бизнес през 2023г.?

Стартирането и развитието на един малък бизнес винаги изисква солидна първоначална инвестиция, преди да започне да генерира приходи на високи обороти. Това финансиране може да дойде от различни източници, но преди да го потърсите, е важно да имате солиден бизнес план и ясна стратегия как възнамерявате да използвате парите.

Също така е добре да имате предвид, че вашият бизнес е риск за инвеститорите, затова е препоръчително да подготвите детайлна презентация, описваща идеята и стратегията ви за развитие. Така ще успеете да спечелите вниманието им по-лесно и да им вдъхнете повече доверие.

Кои биха били най-добрите възможности за финансиране на вашия бизнес? В следващите редове сме подбрали 4-те най-подходящи възможности за бизнес финансиране, както и информация относно какво трябва да знаете за всяка от  тях.

Собствено финансиране

Собственото финансиране винаги ще бъде най-добрият източник на средства. Използвайки личните си спестявания за стартирането и развитието на вашия бизнес, вие ще успеете да запазите всички бъдещи печалби, както и пълната си ви собственост върху компанията.

Въпреки че това вероятно ви звучи много добре, имайте предвид, че така рискувате всичките си спестявания и това дали ще изгубите всичко или ще станете успешен предприемач зависи само и единствено от вас.

Собственото бизнес финансиране понякога не винаги е възможно, затова, ако не разполагате с голям капитал, ще се наложи да го потърсите другаде.

Банков заем

Получаването на бизнес заем от банка не се случва толкова лесно, колкото вероятно би ви се искало, затова е важно да се въоръжите с търпение и да имате предвид, че съществува шанс да не получите финансирането. Въпреки това, ако банката одобри искането ви за кредит, вие ще го получите с възможно най-ниската лихва, за разлика от тази, която биха ви дали от компаниите за бързи заеми.

За да получите бизнес финансиране от банката, ще е необходимо да представите, че имате добра кредитна история, вашия бизнес план и финансовата ви прогноза за печалба. Разбираемо е, че банката ще иска да бъде сигурна, че парите ще й бъдат върнати, затова документите и кредитната ви история трябва да бъдат изрядни.

Сайтове за групово финансиране

Онлайн сайтовете за групово финансиране придобиха по-голяма популярност през последните няколко години. Те обикновено се използват, за да помогнат на бизнеса да събере пари за пускане на конкретен продукт. Важно е да знаете обаче, че груповото финансиране може да отнеме много време и изисква публикуването на детайлна информация в сайта, както и видео или снимки на продукта.

Груповото финансиране може да бъде добър начин да продадете предварително вашите продукти и да получите капитал за изработването им. Имайте предвид обаче, че някои сайтове ви позволяват достъп до събраната сума, само ако постигнете целта си за набиране на средства, затова отделете време и прочетете детайлно условията им.

Ангелски инвеститори

Ангелските инвеститори са лица с висока нетна стойност, които получават дял от вашия бизнес, в замяна на тяхното финансиране. Те очакват да инвестицията в бизнеса ви да им донесе печалба в дългосрочен план и обикновено имат бизнес опит, който да споделят с вас, за да помогнат на вашата компания да расте. Този тип инвеститори ще разгледат подробно вашия бизнес план и ще изискат от вас да им дадете сериозни аргументи, защо да инвестират средствата си в идеите ви. Веднъж спечелите ли ги, те ще се превърнат във ваш бизнес партньор, който ще ви даде полезни съвети как да увеличите максимално приходите от компанията си. Разбира се, след това те ще получат солиден процент от тях.