Как да изберем печеливша банка или кредитна компания?

Когато е необходим заем, повечето хора отиват първо в банката си. Такъв избор първо идва на ум, но все пак има смисъл да се оценяват други възможности. „Чрез внимателния избор на кредитор и сравняването на различни аспекти на разходите, можете да спестите до няколко хиляди лева“.

Първият избор е банка

По времето, когато е необходим заем, повечето потенциални получатели на заем първо се свързват със своята банка. За сравнение, някои от тях се интересуват и от предложението на други банки. „Това е добър избор, но не винаги е най-бързият и печеливш“. За да получите кредит в банката си, не е необходимо да подавате допълнителни документи и да отделяте време за откриване на сметка и други формалности. Ако решите да вземете заем в друга банка, най-често не можете без тези действия, освен това банката изисква да отворите сметка за заплата, за която работодателят е информиран.

 



Втори избор – небанкови кредитори

Хората обикновено се обръщат към кредитните компании, когато банката откаже заем или кредитор предлага особено благоприятни условия. „Тази група кредитори изобщо не трябва да се страхува – в Латвия, както и в други страни по света, небанковото кредитиране е сериозна индустрия, в която услугите могат да се предоставят само от лицензирани участници. Поради спецификата на пазара, лихвата по заемите тук обикновено е по-висока от тази на банките, но жестоката конкуренция насърчава привличането на клиенти чрез различни специални оферти “.

Бързи заеми

Най-лесно достъпни и с най-високи лихви. Такъв заем може да бъде избран в ситуация, при която спешно са необходими сравнително малко пари – до 1000 евро. „Тази опция е приемлива, ако сте твърдо убедени, че можете да погасите заема. Не бива да изпадате в ситуацията, когато краткосрочен заем или овърдрафт с банкова кредитна карта стават нещо обичайно и се вземат нови бързи заеми за изплащане на стари дългове “.

Кредитни брокери

Както при застраховането или недвижимите имоти, брокерите също така извършват заеми. Това са консултанти, помагащи на клиента да избере най-добрия заем. Най-често клиентът отива на среща с брокера, уточнява нуждите му и брокерът урежда всички формалности, свързани със заема. „Когато избирате брокер, трябва да се уверите, че той наистина обективно препоръчва решение, което е най-полезно за клиента, а не за самия него, което, за съжаление, се случва и на пазара“.