Как може да увеличите спестяванията си по необичаен начин?

Хората често се оплакват, че не могат да спестят пари, за да изпълнят тяхна идея и дори мечта за пътуване, за закупуване на нещо важно и т.н. Едно проучване показва как на пръв поглед глупаво хрумване да визуализирате целта си, всъщност помага да я реализирате.

Преди да си помислите, че това е поредната ню-ейдж бръщолевина, трябва да знаете, че повод за текста са резултатите от научно изследването проведено от известна американска компания за проучване на инвестиционния пазар. Тук не става въпрос за това да визуализирате как отивате на луната и да чакате това нещо да се изпълни, ами за нещо много по-прагматично.

Отдавна мечтаете да направите ваканцията си на екзотичен остров, но не ви достигат парите. Тогава си поставяте за цел да започнете да пестите, защото не искате да влизате в дълг към банкова или небанкова компания. Правите плана си за пестене като към него просто добавяте и визуалната подкрепа.

Тоест започвате често да разглеждате снимки на мястото, на което сте избрали да отидете; снимки как там хората се забавляват, как си почиват, как кипи живот на същото това място. Изследванията показват, от 20 до 30 % увеличение на възможността да отидете на мечтаната почивка, както от положителен ефект върху личната финансова и спестовна култура.