Пародонтозата – враг на красивата усмивка

Заболяванията на венците понякога биват пренебрегвани, а всъщност представляват враг за красивата усмивка. Сред тях се нарежда и коварната пародонтоза, която може да влоши естетиката и функционалността на зъбите до такава степен, че дори процедури като бондинг не биха могли да помогнат в този случай.

Научете повече за пародонтозата от екипа на дентална клиника Medical Dent.

Каква е разликата между гингивит и пародонтоза?

Гингивитът и пародонтозата са заболявания в областта на венците, като първото е първи стадий на второто. Между тях съществуват някои особености:

  1. Гингивит – възприема се като възпаление на венците. Гингивитът засяга тъканите около зъбите, като при появата му венците стават чувствителни, болезнени, отдръпват се от зъбите и често кървят при почистване.
  2. Пародонтоза – това е по-сериозно заболяване на венците, което засяга не само тях, но и околните тъкани, включително зъбите и костите. При пародонтозата се наблюдава разрушаване на костта и връзките, които държат зъбите в челюстта, което често води до загуба на дъвкателни органи. Това изисква навременната намеса и лечение от дентален специалист.

Симптоми на пародонтозата

Като едни от най-общите и често срещаните симптоми се явяват: болка и свръхчувствителност в областта на устната кухина, особено при консумация на топли или студени храни и напитки.

Друг симптом е кървенето, поява на лош дъх, а при по-напреднали етапи на пародонтозата, когато се засягат и структурите, поддържащи зъбите, се наблюдава разклащане и дори загуба на дъвкателни органи.

Лечение и превенция

Най-ефикасният начин за превенция на такива заболявания е добрата орална хигиена. Важно е да извършвате качествено  почистване на устната кухина след всяко хранене не само с четка за зъби и подходяща паста, но и да използвате вода за уста и конец, които да почистят труднодостъпните междузъбни пространства.

Когато обаче заболяването е вече налице идва време за лечението му. Посетете пародонтолог, който да прецени степента на усложняване и мерките, които трябва да бъдат взети.

След като се установи източникът на инфекцията, идва време за провеждане на медикаментозно лечение, което може да включва антибиотична терапия, както и други народни рецепти и лекарства.

Важно е да се извърши почистване на зъбен камък, което да премахне всички наслоени замърсявания, представляващи среда за развитие на инфекции.