Как работи прехвърлянето с данни за карта?

Нека разгледаме как работи прехвърлянето с данни за карта?

Важно е да не бъркате картата и сметката. Картата е парче пластмаса, ключ към банкова сметка. Парите не се съхраняват в картата, те се съхраняват в банкова сметка.

Вероятно сте забелязали, че картите принадлежат на платежни системи. Магията на скоростта на превода е в тях. Платежната система е като доверен преговарящ: тя незабавно се съгласява с банките, че преводът ще се осъществи и банките разбират, че преводът вече е осъществен.

Нека обясним по-подробно.

Когато прехвърляте пари от карта на карта, вие давате задача на платежната система. Тя пита вашата банка дали имате правилната сума. Ако има сумата, платежната система иска от банката да я задържи и сама информира банката на получателя. Самите пари все още не са преведени никъде, те са блокирани по сметката ви. Обикновено блокираната операция ще бъде означена като „Очакване на оторизация“.

Когато системата одобри превода ви, тя информира банката на получателя, че скоро ще получи превод. Тъй като банките се доверяват на платежната система, те кредитират клиента с парите, които все още не са пристигнали.

В края на деня платежната система изчислява колко трябва да преведе на кого, прави компенсиране и в крайна сметка банките превеждат парите. И сега банките вземат блокираните пари от сметката ви и ги изпращат. Не виждате това – това вече е банково дело. Тъй като банките се доверяват на платежната система, а системата се доверява на банките, за тях е достатъчно незабавно да „уговорят“ превода и да извършат превода по -късно. И за вас изглежда, че парите са преведени незабавно. 

Как се организира преводът според банкови данни

Прехвърлянето от една сметка в друга е стара технология, в която участва.

Всички преводи минават през банката  – там се изпраща специален платежен документ. Банката има изисквания за тези документи, по -специално те могат да бъдат изпращани само в работни дни и само в строго определено време.