Кредитната карта – плюсове и минуси за използването ѝ

Кредитната карта е сигурно, удобно и безопасно разплащателно средство за покупка на стоки и услуги. Пластмасовото удобство в портфейла притежава редица предимства, които го правят предпочитано средство за разплащане, но и недостатъци, познаването на които помага на потребителя да управлява правилно и успешно финансите си. Финансовата грамотност на притежателите на кредитни карти е от ключово значение, за да извлекат максимум полза от тях без риск за бюджета си и без финансови загуби.

Предимства на кредитната карта

  • Удобство и сигурност

Кредитната карта е безспорно по-удобна и по-сигурна от носенето на голяма сума пари в брой. Тя позволява защита на финансовите средства от загуба и кражба. В случай че самата кредитна карта бъде открадната или изгубена, възможно е незабавното ѝ блокиране с цел осигуряване неприкосновеност на средствата.

  • По-добро управление на разходите

Кредитната карта дава възможност за проследяване на всеки разход, с което е възможна цялостна оценка на финансовото поведение. Управляването на разходите е от ключово значение за бюджета и позволява постигане на финансова стабилност.

  • Бонуси, застраховки, отстъпки

Редица кредитни карти дават възможност за сключване на застраховки, натрупване на точки, бонуси, отстъпки при пазаруване в определени обекти. Разплащането с определени видове кредитни карти позволява получаване обратно на част от заплатената сума, по-дълга гаранция за закупения продукт или по-лесно връщане на дефектен артикул.

Недостатъци на кредитната карта

  • Неразумни разходи

Потребителите, лишени от финансова дисциплина и трезва преценка на финансовите си възможности, са склонни при заплащане с карта да харчат повече, отколкото могат да си позволят. Това води до невъзможност за покриване на задълженията по кредитната карта, до наказателни лихви и финансова задлъжнялост. Отразява се неблагоприятно и на кредитната история.

  • Недобро покритие

Плащането с карта не е възможно във всички търговски обекти. Това прави и носенето на пари в брой задължително.

  • Лихви, такси

Кредитната карта има такса за поддръжка и обслужване, наказателни лихви за закъснели плащания, високи такси при теглене на пари в брой. Ако се нуждаете от сума кеш, най-добре не използвайте кредитната си карта за целта, а се доверете на бърз кредит от Vivus.bg, който се отпуска изцяло онлайн за минути и е с изгодни и прозрачни условия.