Помощ затънал съм с много бързи кредити

Помощ, затънал съм с много бързи кредити – какво да правя?

За съжаление е лесно да затънем в дългове от много бързи кредити. Понякога, в усилието ни да покрием неотложни разходи или да изпълним свои желания, можем да попаднем в неприятната ситуация, да не успяваме да се справим със задълженията си. Тук ще разгледаме как да се справим със затрудненията от тези кредити и как да предотвратим попадането в подобна ситуация.

Защо хората затъват с много бързи кредити?

Пътищата към този неприятен момент са много и често са павирани с добри намерения. Някои хора търсят бързо решение на временни финансови затруднения. Други се поддават на изкушението за покупка, която не могат да си позволят, а трети просто не разполагат с финансови познания и умения, за да преценят трезво последиците. Кредитите могат да ни помогнат много, но само когато ги управляваме правилно!

Как да се справим с бързите кредити?

Измъкването от капана е като бягство от лабиринт – трудна задача, но не и невъзможна. Да разгледаме някои съвети, които могат да ви помогнат:

Спрете да теглите нови кредити

Това е най-важната стъпка! Не се поддавайте на изкушението да решавате стари проблеми с нови заеми. Това само ще задълбочи капана.

Направете правилна равносметка

Запишете всичките си кредити, включително сумата, лихвения процент, месечната вноска и оставащия срок за погасяване. Също така, запишете всичките си месечни разходи и приходи. Така ще видите ясно къде отиват парите ви и с колко разполагате.

Създайте правилен бюджет

Разпределете приходите си между най-важните разходи, включително погасяване на кредити, храна, жилище и комунални услуги. Бъдете отговорни и не харчете повече, отколкото печелите.

Говорете с кредиторите си

Не се притеснявайте да обясните ситуацията си на кредиторите. Много от тях са склонни да преструктурират кредитите ви, например като удължат срока за погасяване. Потърсете решение, което е най-правилно за вас.

Потърсете финансова помощ

Не сте сами! Много организации предлагат финансова помощ и консултации. Те могат да ви помогнат да изготвите бюджет, да преговаряте с кредиторите си и да се справите с дълга си.

Продайте ненужни вещи

Разгледайте вещите си и преценете кои от тях не използвате. Продажбата им може да ви осигури допълнителни средства за погасяване на вноски по заемите.

Намерете си допълнителен доход

Потърсете възможности за допълнителна работа, дори и временна. Дори и малък допълнителен приход може да ви помогне да се справите с дълга си по-бързо.

Бъдете търпеливи и не се отказвайте

Трябва да знаете, че това е процес, който изисква време и усилия. Не се предавайте, дори и да срещнете трудности. С постоянство и дисциплина ще успеете да се справите с дълга си и да изградите по-стабилно финансово бъдеще.

Съвети за отговорно използване на кредит

  • планирайте бюджета си преди да направите покупка. Помислете дали можете да си я позволите. Не се поддавайте на импулсивни решения.
  • спестявайте пари, дори и малки суми, спестявани редовно, могат да ви помогнат да се справите с неочаквани разходи и да избегнете нуждата от кредити.
  • избягвайте ненужните разходи за ненужни вещи и услуги. Потърсете по-изгодни оферти за мобилни тарифи, интернет и телевизия. Гответе повече вкъщи, вместо да излизате по ресторанти. Всяко спестено левче ви доближава до финансовата свобода.

Научете се да управлявате парите си разумно. Прочетете книги и статии за лични финанси, посещавайте безплатни семинари или курсове. Колкото повече знаете за управлението на парите си, толкова по-малко вероятно е да задлъжнеете.