Рефинансиране на ипотечен кредит

Кога въпросът за рефинансиране на ипотека може да излезе на дневен ред?

Например, ако изпитвате затруднения при плащането на месечни плащания по кредити или предвиждането на такава ситуация в близко бъдеще. Също така, ако искате да изтеглите друг кредит, например, за да си купите кола и е добре да намалите месечните си вноски по ипотеката. Рефинансирането на ипотека може да бъде полезно и в случаите, когато желаете да изплатите текущите си задължения по заема чрез нов кредит, който да сключите при по-изгодни за вас условия.

Мнението на експертите

Според някои експерти рефинансирането е изгодно, когато новият лихвен процент е поне с 0,5% по-нисък от сегашния. Въпреки това, повечето са на мнение, смятат е достатъчна и само разлика в нивата в порядъка на 2% или повече . Следователно рефинансирането на ипотечни кредити представлява интерес преди всичко за тези, които са сключили споразумение с банката при лихвени проценти, значително по-високи от сегашните.


СРАВНИ ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИ ТУК 


 

Какви промени е изгодно да направите при рефинансиране на ипотека?

Променете вида на лихвения процент. Ако сегашният договор за ипотека определя фиксиран процент, променете го на плаващ такъв – разликата може да се окаже 3-4% годишно.

Намалете срока на договора за заем. Този метод може да се използва, ако финансовото ви състояние се е подобрило значително, тъй като въпреки намаляването на лихвения процент, намаляването на срока на финансиране ще доведе до увеличаване на размера на месечните плащания.

Ако целта ви е да намалите по някакъв начин размера на месечните плащания, дори да увеличите общите разходи за обслужване на кредита, обърнете внимание на предложенията на банките за максимално възможния срок на изплащане.

Още съвети:

Ако възнамерявате да рефинансирате задълженията си по кредита, вземете предвид не само ниските лихвени проценти или размера на месечните плащания. Преди да подадете заявление до банката, изчислете дали допълнителните разходи няма да „изядат“ всички ползи, които очаквате. Обърнете внимание следните допълнителни разходи :

  • комисионни за преглед на заявление за заем и получаване на заем
  • нова оценка на недвижими имоти
  • разходи за предоговаряне на застрахователни договори