Какво е ипотечен заместващ заем?

Имате ли ипотечен заем , но поради кредитни условия или промени в личната ви икономика вече не можете да продължите да го изплащате? Заместването на ипотека може да бъде решението, което търсите за достъп до заем с по-благоприятни условия.

Научете повече за тази алтернатива на финансиране и прехвърлете ипотеката си, за да получите по-добри кредитни условия.

 Какво е заместване на ипотека?

Кредит за заместване на ипотека или рефинансиране на ипотека е финансиране, което ви помага да прехвърлите дълга си към финансова институция, различна от тази, която управлява текущия ви кредит. 

За да постигнете това, банката, към която искате прехвърлянето на ипотеката, изплаща останалата сума на субекта, на който дължите пари, за да уреди дълга, а в замяна ще трябва да покриете дълга си с втората финансова институция, която сте са избрали .

Замяната на ипотеката е препоръчителна мярка за получаване на по-добри условия за кредитиране, тъй като по този начин можете да намалите лихвения процент на ипотечния кредит или месечната вноска, както и да премахнете комисионите или да промените общия срок на финансиране.

 Изисквания за заместване на ипотека

Въпреки че всяка финансова институция установява различни изисквания за извършване на замяна на ипотека, някои от най-честите за достъп до този вид кредит са:

-Цел на кредита: финансовите институции обикновено са склонни да прехвърлят само ипотеки, които са били използвани за закупуване, преустройство или строителство на жилище, и отхвърлят ипотечни заеми, свързани с търговски недвижими имоти или земя .

Възраст на заема: Ипотечният заем, който трябва да бъде заменен, обикновено трябва да е поне на 12 до 24 месеца. Кредит, отпуснат през последната година, трудно може да бъде прехвърлен в друга банка.

Спазване на изискванията за плащане: титулярят на кредита трябва да има положителна история в изпълнението на плащанията по текущата си ипотека. С други думи, ако текущата ви ипотека е изпаднала в просрочени плащания, няма да можете да я прехвърлите в друга банка.

Кредитно бюро: по подобен начин финансовите институции или банките изискват притежателят на кредита, който ще бъде прехвърлен, да има положителен рейтинг.

Какво трябва да направите, преди да смените кредита си?

Прехвърлете ипотеката си и получете най-добрите финансови резултати, като следвате тези съвети, когато търсите алтернатива за рефинансиране:

 -Оценете условията на текущия си кредит

– Помислете за други стойности освен лихвения процент

– Разберете каква ще бъде общата сума за плащане

– Преценете условията на текущия си кредит

В някои случаи е възможно запазването на текущия ви кредит да предложи по-големи ползи от замяната на ипотеката, особено ако срокът на кредита е към края си.

Други алтернативи за подобряване на ипотечния ви кредит, без да правите замяна, са да направите предсрочни плащания по главницата, с цел намаляване на лихвата, или да кандидатствате за рефинансиране в банката, която управлява ипотеката ви.