Как да разбера дали някой е теглил кредит на мое име!

Притеснението дали някой е взел кредит от мое име е въпрос, които вълнува почти всеки! Ако имаме такива реални притеснение е хубаво да направим справка.

Всеки човек има право да получи достъп до кредитната си история и да разбере как може да разреши текущите си финансови проблеми, но също и как да избегне нови. Централният Кредитен Регистър е информационна система от данни, която ще ви посочи къде имате заем. Ако подадете заявление по образец имате право веднъж годишно на безплатна справка. В други случаи се заплаща такса, определена от БНБ.

 


При проверка на финансовото си състояние на практика вие управлявате стабилността на собственото си финансово бъдеще, тъй като решението за отпускане на нов кредит е до голяма степен ваш прерогатив. И така, кредитната ви история в ЦКР може да бъде пречка, която се забива в колелото и ви пречи да стигнете до така желания заем. Ето защо, ако ще теглите кредит е добре да имате предварително създадена стратегия, която да действа във ваша полза. Вашата кредитна история трябва да бъде вашия лакмус за вашето поведение. Ако в предишни ситуации по някаква причина сте неглижирали изплащането на заем и сте имали просрочени задължения, преди да направите нови, се нуждаете от стабилен план за изплащането на бъдещите ви заеми.

Небанковите финансови институции в България демонстрират своята гъвкавост във времето и предоставят заеми на всички хора, включително и на тези, които нямат изрядна кредитна история. Дейността на тези напълно легални и орегулирани от БНБ компании , прозрачна, без скрит интерес и разходи, но и с голяма  конфиденциалност. Така че, ако не искате другите да знаят, че преминавате през трудна финансова ситуация, можете да бъдете спокойни. Кредитните консултанти са възможно най-сериозните и дискретни по отношение на желанията на своите клиенти.

В заключеие, данните в ЦКР, са съществен фактор за българската банкова система. Независимо дали говорим за банкови или небанкови институции, тя предлага ценна информация от много лично естество по отношение на клиента, който кандидатства за заем.

 

 

Още по темата: