Намесва ли се изкуственият интелект във финансите и кредитирането?

Отговорът на въпроса в заглавието е положителен, при това с допълнение – доста успешно. Иначе казано изкуственият интелект (AI) намира широко приложение в сферата на финансите. Той се използва в банкирането и финансовата индустрия като инструмент осигуряващ на потребителите по-сигурна среда за достъп, спестяване, инвестиции и харчене на средства.

Изкуственият интелект във финансите трансформира начина, по който взаимодействаме с парите си. AI помага на финансовата индустрия да подобри и оптимизира процесите, вариращи от решения за кредит, количествено управление, управление на финансовия риск и други такива.

В кредитирането, AI помага на банките и заемодателите при вземането на окончателни решения за кредити чрез използване на различни фактори, които по-точно оценяват различните кредитоискатели.

AI се намесва в управлението на риска. Обработката на огромен брой данни, анализи и прогнози , осигуряващи по-бързо вземане на решения и защита в бизнес и финансовите дела.

Персоналното банкиране също се обслужва много ефективно от AI програми

При запитване на над 30 000 банкови клиенти в световен мащаб, повече от 50 процента отговарят положително, че искат да ползват изкуствен интелект, който да им помага в оформяне на бюджет, пазаруване в реално време; голям процент биха искали и съвети изцяло компютърно генерирани.