Роботи ще сервират на олимпийците на Пекин 2022

В опит да намалят контакта лице в лице на зимната олимпиада в Пекин, домакините ще разчитат на пълна автоматизация, за да приготвят и доставят храна и напитки на състезателите и екипите им.

За втори път от две години насам Олимпийските игри се провеждат по време на световна Ковид пандемия. Участниците на Зимните олимпийски игри, които започват в Пекин на 4 февруари, ще трябва да останат в това, което NPR описва като “внимателно охраняван” затворен цикъл, който обхваща 25 различни обекта. Всички спортисти, доброволци и други участници трябва да бъдат напълно ваксинирани, ще бъдат тествани за COVID всеки ден и ще трябва да носят монитор за температура под мишниците.

Участниците вече са инструктирани да ограничат физическите взаимодействия като ръкостискания и прегръдки и да се придържат към това вече познато правило за „шест фута на социална дистанция“. И в допълнение към тези ежедневни предпазни мерки, организаторите разчитат на редица автоматизирани опции, въведени за намаляване на количеството контакти лице в лице, което се случва в рамките на този цикъл.

Според китайските медии главният медиен център на Зимните олимпийски игри в Пекин е оборудван с огромна монтирана на тавана роботна ръка, която спуска купи с юфка на вечерящите, които са седнали на маси, заобиколени от плексиглас.

Има и „робот готвач“, който готви и приготвя хамбургери и други ястия, които могат да се доставят дистанционно. На друг робот му отнема по-малко от четири минути, за да смила прясно кафе на зърна и да приготви чаша кафе. Има и огромна метална ръка, която „работи“ като барман. Всеки, който иска коктейл, сканира код на телефоните си и след това изчаква 90 секунди, докато безплътната ръка размахва шейкър, избира чаша и спретнато налива напитката.

„Интелигентната система за приготвяне и обслужване на храна тук може не само да подобри ефективността на доставката на храна, но и да спести работна сила в максимална степен и да избегне прекомерното човешко взаимодействие в контекста на превенцията и контрола на епидемията“, написа държавната агенция Синхуа.

Медийният ресторант ще работи 24 часа в денонощието по време на състезанието, предлагайки различни възможности за хранене, като китайска храна, западна храна и бързо хранене. Олимпийските игри в Пекин ще имат и роботи сервитьори, които доставят ястия от тавана с електронна платформа и роботи готвачи, готвещи ориз и юфка. Това е само една от мерките, предприети от организаторите на Зимните игри през 2022 г., за да ограничат контактите на фона на пандемията на коронавирус

Всъщност организаторите на Олимпийските игри ще използват някои авангардни технологии, за да гарантират безопасността на всички, докато доставят храна на своите участници.

Над 13 000 международни спортисти и журналисти се очакват в Китай за Игрите.

Игрите ще работят в „система за управление със затворен цикъл“, след като участниците пристигнат, ограничавайки пътуването до оградена зона със затворена верига, която обхваща 25 различни обекта, включително места за състезания и тренировки за зимни спортове. На присъстващите е разрешено да посещават само тези места, свързани с игрите, и им е забранено да пътуват в райони на Китай извън тях, освен ако не са в „определени превозни средства“.

Американските спортисти ще трябва да бъдат ваксинирани, но всички участници също ще трябва да бъдат тествани за COVID-19 всеки ден по време на Игрите, независимо от ваксинационния статус. Спортистите също ще бъдат насърчавани да носят маски и да избягват места с много хора, дори ако са ваксинирани. Интервютата с медиите ще се провеждат на 6 фута дистанция или зад стъклени панели. На всички международни зрители – включително семействата на спортистите –  е забранено  да присъстват, за да се ограничат пътуванията в страната.

Ако летните игри ни научиха на нещо, то това е, че олимпийските спортисти получават огромно разнообразие от храни, на които да се насладят по време на състезанието и предстоящата зимна олимпиада не е изключение.

Опциите за храна включват много ястия по избор за спортисти със специфични хранителни предпочитания като кашер, веган или без глутен. Миналото лято няколко спортисти споделиха и опита си да поръчват храна в олимпийското село в TikTok.

Нищо чудно скоро да станем свидетели на това как подобни технологии ще бъдат използвани в условията на Ковид епидемията и на други големи международни спортни форуми като турнира аустралиън оупън например.