Кредит за покупка на автомобил или какво трябва да знаме за автокредитите

Кредит за покупка на автомобил е вид заем със специфична цел, който може да се използва изключително за закупуване на автомобил. Като специализиран продукт, той има специфични правила за одобрение. Доста такива кредити се отпускат през последните години. Ако първоначално тези заеми са финансирали само закупуването на нов автомобил, сега тези кредити са допустими и за автомобили втора употреба.

 


КАНДИДАТСТВАЙ ЗА КРЕДИТ ТУК >>


Въпреки, че има и небанкови финансови институции, които предоставят кредит за закупуване на автомобил, най-добрите оферти са тези от банките. Броят на банките, които имат такива продукти в портфолиото си, намалява доста през последните години, тъй като много клиенти избират други форми на финансиране, когато купуват автомобил.

Внимание, кредит за кола не трябва да се бърка с лизинг

Лизингът е различен продукт, който работи по различен начин и е адресиран главно към юридически лица. Основната разлика между двата вида е собствеността на автомобила. В случай на заем клиентът става собственик от самото начало и е задължен да плаща месечните вноски. Чрез избирането на лизинг като вариант, автомобилът става собственост на банката, която само възлага правото на ползване на клиента. Той става клиент едва в края на лизинговия период, но понякога е необходимо да се заплати допълнителна сума.

Какво по-добро решение обаче да закупите лека кола със заем или да спестите пари, докато нямате достатъчно да си купите такъв?

Очевидно разходите за авто кредити са по-високи и по този начин колата ви ще бъде по-скъпа. Малко хора обаче успяват да заделят достатъчно, за да платят пълната цена на автомобила с намалените пари. Дори да сте сред тях, това не е задължително най-добрата идея. Ако имате нужда от кола сега, би било да изчакате няколко години, докато не съберете необходимата сума.

Вижте още: https://pss.bg/category/krediti/