Обединяване на кредити. Възможности и реалности

Обединяването на заемите в един е опция за хората, които имат повече от един кредит. Обединяването на кредитите е един от многото видове процеси по рефинансиране. Заемът за рефинансиране се превърна във времето един от най-продаваните финансиращи продукти през последните години. Докато ипотечните и потребителските кредити вече не се възползват от същия обем на продажбите и тяхното неизпълнение започна да се усеща, финансовите институции осъзнаха, че е по-малко рисковано да привличат клиенти с помощта на рефинансиране.

 



Доверието на онези, които в миналото съзнателно и отговорно са плащали дълговете си към банката, без да имат отрицателна финансова история, имат голямото предимство да имат достъп до много по-бързо кредитно рефинансиране. Това е възможно, тъй като компанията, с която кандидатът сключва договор за кредит, има сигурност, че клиентът ще поддържа благоприятна и отговорна позиция по отношение на кредита в процес на изпълнение.

Също така не трябва да се пренебрегва и комисионната за предсрочното погасяване. Добре е да се знае обаче, че европейските правила задължават банковите и небанкови институции да премахнат таксите за предплащане за всички заеми без гаранция за недвижими имоти до 75 000 евро, какъвто е случаят с потребителските заеми.

Освен това, българските власти искат тези средства да бъдат намалени или отменен, включително за бързи онлайн заеми с обезпечение на недвижими имоти и ипотека.

След това идва на преден план е анализът на кредитното досие, който също може да доведе до допълнителни разходи.

Трябва да останем реалисти за факта, че никога няма да успеем да намерим перфектната оферта, но е редно да анализирате офертите на кредитния пазар преди да вземете такова важно решение.

Освен това клиентът трябва да бъде внимателен и да избере заемът за рефинансиране, който е най-евтин. Всяка институция има известна динамика на предлаганите продукти и ако направите достатъчно задълбочено проучване, ще откриете най-добрият вариант на пазара за вас в близко или далечно бъдеще.