Какво е много важно да знаем преди да изтеглим какъв и да било кредит! Прочети!

Има няколко важни неща, които трябва всеки да знае  преди да изтегли кредит!

ГПР
Годишен процент на разходите.  Годишен процент на разходите и се различава от годишния лихвен процент (ГЛП). Ако искаш да разбереш колко всъщност ще ти струва кредитът,  ГПР ти показва цялата картина!

Обезпечени срещу необезпечени
Обезпечените заеми изискват обезпечение , като кола, дом, банка или инвестиционна сметка или друг актив, като част от договора за заем. Ако изоставате при плащанията и неизпълнението на личния заем, обезпечението ви може да бъде отнето на кредитора ви. Повечето лични заеми, които са необезпечени, не изискват обезпечение.

Срок на изплащане: Времето, за което се съгласявате да върнете главницата и лихвите по личен заем. Колкото по-кратък е срокът за изплащане, толкова по-високи са месечните плащания.

Въздействие върху кредитния рейтинг: Когато кандидатстват за заеми, кредиторите ще направят проверка на кредита, за да установят дали вашата кредитна история отговаря на техните стандарти. Обикновено това „твърдо“ кредитно издърпване ще намали кредитния ви рейтинг с няколко точки, но само в краткосрочен план.

Фиксиран спрямо променлив лихвен процент: Повечето лични заеми се предлагат с фиксиран лихвен процент, който няма да се промени по време на срока на погасяване. Някои лични заеми се предлагат с променлива лихва, но тези кредитни продукти са изложени на по-висок риск.

Санкция за предсрочно предплащане: Някои банки ще начисляват такси, ако изплатите личния си заем преди изтичане на срока за изплащане. Ако търсите личен заем, препоръчваме да избягвате заемодатели, които налагат такси за предсрочно погасяване или неустойки.

 

Още въпроси:

Защо кредитната оценка е толкова важна?